Eiland de Zaag

In de Nieuwe Maas vind je een bijzonder eiland vol spannende natuur. Deze verborgen parel heet De Zaag.

Eiland de Zaag

vlakbij Rotterdam

Rust en natuur op een steenworp afstand van Rotterdam

Midden in de natuur

55

OMGEVING & LOCATIE

Op eiland de Zaag is veel te ontdekken, beleven en te zien. Beleef de historie en ontdek al het moois dat eiland de Zaag te bieden heeft

Kaart zaag logo

Eiland de Zaag

Eiland de Zaag aan de Nieuwe Maas heeft een magnifiek uitzicht op de skyline van Rotterdam en een brugverbinding met het unieke slagenlandschap van de Krimpenerwaard. Het aanwezige groen op de Zaag is uniek voor een industriegebied. Het buitendijkse natuurgebied is een zeldzame oase in een verder geheel geïndustrialiseerd landschap. Overal om je heen zie je de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Tegelijk is het hier zo stil dat je alleen de vogeltjes hoort.
Vanaf de kade aan de andere kant van de industriegebouwen is er over de Nieuwe Maas een fantastisch uitzicht op de stoere skyline van Rotterdam en de scheepsindustrie aan de Botlek. Door subtiele toevoegingen van objecten en een beeldentuin aan dit getijdenbied zal de stiltekwaliteit verder worden versterkt.

Natuurgebied de Kleine Zaag

Het riviereiland De Zaag wordt doorsneden door geulen die vol en leegstromen op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is dagelijks meer dan 120 cm! De kwaliteit van de natuur van de Zaag is door Zuid Hollands Landschap met steun van Rijkswaterstaat, provincie, gemeente en Vastgoed Bolnes, sterk verbeterd. Geulen zijn uitgediept, waardoor de werking van eb en vloed op het eiland nu sterker is. Meer informatie kun je vinden op de site van Zuid-Hollands Landschap

De Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard ligt in de Provincie Zuid Holland met een grootte van ruim 170 km². Het is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. ‘Krimp’ betekent rivierbocht, en een ‘waard’ is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Voor het eerst wordt melding gemaakt van dit gebied in documenten in het jaar 944.

De Krimpenerwaard vormt het groene hart midden in de economisch belangrijke Zuid-Hollandse Delta tussen: de Hollandsche IJssel en de Lek, tussen de gemeenten in de Randstad in de regio Midden-Holland (Gouda) en naast de stadsregio Rotterdam.

Wil je graag de mooiste bezienswaardigheden van deze streek ontdekken? Of ben je op zoek naar toffe activiteiten en evenementen? Kijk dan op indekrimpenerwaard.nl

Recreatie

Door het 5 kilometer lange wandelpad met een nieuwe brug, een vogelkijkpunt en de Beverbrug, is de Zaag een bijzonder aantrekkelijk gebied geworden voor dagrecreanten. De initiatieven van Zaag55 zoals het openen van Restaurant de Proefstand zal de aantrekkingskracht van het eiland nog verder versterken.

Hoog water

Na de watersnoodramp van 1953 is besloten het Huis van de Kikker op te hogen. Met springtij komt het eiland namelijk, ook nu nog, deels onder water te staan. Het Huis van de Kikker is destijds daarom met de hand bijna twee meter omhoog gekrikt. Bij springtij plaatsen wij waterdichte schotten voor de deurposten om te voorkomen dat het onderhuis onder water loopt. Het hoge water levert altijd mooie plaatjes op.

1643965980729